Produse comandate
- nu ati adaugate produse

0 RON Total:

Ce acte sunt necesare pentru inmatricularea unei masini din Romania?

Inmatriculari Auto

Ce acte sunt necesare pentru inmatricularea unei masini din Romania?

 

Vrei sa cumperi si/sau sa inmatriculezi o masina second hand din Romania? Acest ghid te va ajuta sa iti planifici eficient fiecare pas, sa stii care sunt actele necesare, dar si bugetul de care ai nevoie.

 

Ce trebuie sa verifici inainte sa cumperi o masina second hand?

In primul rand, trebuie sa verifici foarte bine masina din punct de vedere tehnic si estetic. In functie de cat de bine te pricepi la masini, poti verifica masina singur sau te poti duce intr-un service autorizat. 

Daca alegi sa mergi intr-un service de marca, si mai bine, pentru ca astfel ai sansa sa descoperi informatii despre istoricul masinii. Pentru asta insa, trebuie sa mergi impreuna cu vanzatorul, care trebuie sa solicite personal date despre istoricul masinii sale. Altfel, din punct de vedere legal, service-ul nu iti poate oferi tie aceste informatii.  

Acum, sa zicem ca ai verificat masina si ca esti multumit. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa treci imediat la contractul de vanzare-cumparare. Inainte mai ai cateva verificari de facut.

 

1. Asigura-te ca masina pe care vrei sa o cumperi nu a fost furata

Poti face asta pe site-ului politiei romane in sectiunea autovehicule furate.

 

2. Verifica actele masinii

Daca masina este cumparata de la dealer, atunci sansele ca documentele acesteia sa nu fie in regula sunt aproape nule. Daca alegi insa sa cumperi o masina second hand de la un privat, atunci ar fi bine sa analizezi bine actele masinii.

Cauta seria de sasiu a masinii (de obicei sub capota sau pe interiorul parbrizului) si vezi daca corespunde cu cea inscrisa in acte.

Verifica si ca numele proprietarului sa fie trecut in toate documentele.

 

3. Cere certificatul fiscal de la vanzator

Inainte de a cumpara, asigura-te ca primesti certificatul fiscal de la vanzator si ca acesta nu are datorii. Altfel, risti sa cumperi o masina pe care nu o vei putea inmatricula.

Daca vanzatorul refuza sau te amana fara motiv cu certificatul fiscal, sunt sanse mari ca acesta sa aiba datorii ori masina sa fie furata.

 

4. Verifica daca timbrul de mediu a fost platit

Nu cumpara masina pana cand nu stii sigur daca are timbrul platit sau nu. Cere vanzatorului sa iti arate chitanta doveditoare. Altfel, te poti trezi in situatia in care sa fie nevoie ca tu sa platesti timbrul de mediu, iar dupa cum probabil stii, te poate costa destul de mult in functie de masina.

 

5. Vezi istoricul daunelor auto in baza CEDAM

Consulta site-ul autoritatii de supraveghere financiara la sectiunea Baza de date CEDAM si vezi istoricul daunelor pentru masina de care esti interesat.

Pentru a verifica vei avea nevoie de numarul de inmatriculare al masinii si de CNP-ul sau CUI-ul proprietarului. Atentie insa, vei gasi aici doar acele daune care au fost solutionate prin despagubiri de la un asigurator din Romania. Altfel, daca masina a avut o dauna, dar aceasta a fost reparata pe cont propriu, nu o vei vedea in baza CEDAM.

 

Contractul de vanzare - cumparare pentru masina

Dupa ce ai facut verificarile de mai sus, poti merge la un notar/birou de copiat acte pentru a intocmi contractul de vanzare - cumparare.La acest pas ar trebui deja sa ai certificatul fiscal al vanzatorului. (*daca mergi sa cumperi de la un dealer, acesta iti va oferi o factura)

Pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare este nevoie de actele de identitate ale ambelor parti implicate si de cartea masinii.

Dupa semnarea contractului, vanzatorul va trece pe talon ca iti instraineaza masina, alaturi de data in care va aflati si semnatura sa. Din acel moment, ai la dispozitie 30 de zile pentru a inmatricula masina.

Tot acum trebuie sa completezi si o fisa de inmatriculare auto impreuna cu vanzatorul. Aceasta trebuie completata si semnata de vanzator. De asemenea, va trebui si vizata de organul fiscal de care apartine. Astfel, acesta va radia masina de pe numele lui si nu va mai plati impozit pentru ea.

 

Ce acte sunt necesare si care sunt pasii pentru pentru inmatricularea unei masinii second hand?


1. Primul pas il faci la Registrul Auto Roman (R.A.R.)

(UPDATE! Din iulie 2016 acest pas nu mai este necesar intrucat dosarul de inmatriculare certificatul de autenticitate nu mai este obligatoriu. Cu toate acestea, daca vrei sa inmatriculezi o masina mai veche de 2008 si nu ai trecut in carte nivelul de emisii de C02, tot va trebuie sa faci un drum pana la RAR)

Ar fi bine sa faci o programare imediat ce ai cumparat masina. Nu de alta, dar in functie de cat de aglomerat este oficiul din orasul tau, poti fi programat chiar si peste o saptamana.

De la R.A.R. vei primi certificatul de autenticitate, care este valabil 60 de zile. Verifica masina intr-un service inainte sa mergi la R.A.R. daca nu vrei sa fii intors din drum cu masina.

 

2. Apoi trebuie sa mergi la organul fiscal de care apartii pentru plata timbrului de mediu

*Daca masina pe care ai cumparat-o are taxa platita si nerecuperata, atunci nu mai trebuie sa platesti timbrul de mediu. Cere dovada de la vanzator si obtine adeverinta de la ANAF care atesta ca taxa nu a fost recuperata.

Pentru calculul timbrului de mediu trebuie sa prezinti urmatoarele documente:

cerere privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule;

cartea de identitate a masinii;

actul de identitate personal;

factura de achizitie/contractul de vanzare cumparare.

 

3. Mergi la directia locala de taxe si pentru luare in evidenta la impozitul auto

Dupa ce ai cumparat masina este obligatoriu sa o declari in vederea impozitarii in termen de 30 de zile. Altfel, vei fi sanctionat cu o amenda.

Ia cu tine si fisa de inmatriculare auto pe care ai primit-o cand ai cumparat masina. Va trebui sa primesti o viza.

 

4. Cumpara o polita de asigurare RCA

Cand vei depune dosarul pentru inmatriculare, trebuie sa ai deja intocmita o polita de asigurare auto valabila. Aceasta va fi intocmita in vederea inmatricularii dupa numarul de sasiu.

Polita veche a masinii va fi incetata, iar vanzatorul isi poate recupera banii ramasi daca ii trimiti documentele. Asigurarea RCA trebuie intocmita pentru o perioada de minim 6 luni.

 

5. Plateste taxa pentru certificatul de inmatriculare

Dupa ce ai facut asigurarea RCA, nu uita sa treci si pe la CEC, unde trebuie sa platesti o taxa pentru talon.

(UPDATE: aceasta taxa NU se mai plateste la CEC, ci la Trezorerie sau Posta)

 

6. Mergi la Serviciul de Inmatriculari Auto

Aici va mai trebui sa platesti inca o taxa pentru numerele de inmatriculare. Daca vrei un anumit numar, cum ar fi: B01VCF, atunci trebuie sa platesti 85 lei. Altfel, te costa 40 lei.

Dosarul tau ar trebui sa contina urmatoarele:

Cererea de inmatriculare

Fisa de inmatriculare auto vizata

Cartea de identitate a masinii (in original si copie)

Actul tau de identitate (in original si copie)

Dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice (ITP). Reiese din talon.

Copie dupa asigurarea RCA

Chitanta pentru plata certificatului de inmatriculare (Trezorerie)

Chitanta pentru plata taxei de inmatriculare (Administratia Locala)

Chitanta pentru plata timbrului de mediu

Asigurarea RCA

Contractul de vanzare - cumparere daca ati cumparat de la o persoana fizica sau factura daca ati cumparat de la o persoana juridica

Talonul masinii

Placutele de inmatriculare, daca vanzatorul a fost din alt judet sau daca tu vrei alte numere

Dovada platii noilor placute de inmatriculare (daca este cazul)

Procura speciala autentificata de notar, in cazul in care documentele sunt depuse de catre o alta persoana.

      "Total costuri: 60 lei (Taxa de inmatriculare) + cel putin 100 lei (asigurare RCA) + 37 lei (Certificatul de inmatriculare) + 40 lei / 85 lei (Numere de inmatriculare) + Timbru de mediu (de la 0 la mii de euro) = minim 357 lei, dar depinde mult de cat vei plati pe asigurare si desigur, de valoarea timbrului de mediu, daca trebuie sa il platesti."

Fa copii dupa toate documentele si pastreaza-le intr-un dosar.

Galerie foto

Informatii utile

Totul despre antigel auto
Schimb antigel

Antigel Auto pentru masina ta si care este diferenta intre culorile antigelului? Totul despre antigel

» Mai multe...

Facebook