Produse comandate
- nu ati adaugate produse

0 RON Total:

Cum alegi uleiul de motor pentru masina ta

Tipuri ulei

Fie ca doresti sa faci schimbul de ulei sau pur si simplu esti nevoit sa faci cateva completari, pentru prima oara cand te afli in supermarket la raftul cu ulei pentru masina este foarte greu sa alegi uleiul potrivit pentru masina ta. Asta pentru ca cel mai probabil habar nu ai care sunt criteriile de care ar trebui sa tii cont pentru a alege un ulei cat mai bun.

De aceea in randurile urmatoare vei gasi un scurt ghid in care iti prezentam cum se alege uleiul de motor potrivit pentru masina ta.

Exista o multime de tipuri si marci de ulei de motor , motiv pentru care alegerea uleiului potrivit a devenit una foarte dificila. Astfel, trebuie sa tinem cont numaidecat de anul masinii, de tipul motorului precum si de numarul de kilometri parcursi. De asemenea, si stilul de condus al soferului poate reprezenta un criteriu de alegere al uleiului de motor.

Inainte de toate ar trebui sa stii ca scopul uleiului este acela de lubrifiere, de curatare si racire a partilor mobile ale motorului, astfel incat sa nu apara coroziunea interna. Mai exact, componentele interne ale motorului sunt in contact unele cu celelalte, astfel daca ar exista un contact metal pe metal si ar rezulta uzura prematura a pieselor, un consum mai mare precum si un zgomot mai neplacut.

Vascozitatea uleiului de motor

Un criteriu foarte important de alegere al uleiului este vascozitatea, care reprezinta rezistenta la curgere a uleiului in urma frecarii. Uleiul trebuie deci sa fie suficient de subtire pentru a nu opune rezistenta precum si suficient de gros pentru a dispune de o presiune corecta. Astfel, orice ulei are un indice de vascozitate care difera in functie de temperatura.

Despre vascozitate ar mai trebui spus faptul ca exista doua tipuri de ulei, mono-grade si multi-grade. Astfel, masinile moderne nu pot folosi uleiuri mono-grade, in timp ce masinile vechi nu vor face probleme.

In ceea ce priveste uleiurile mult-grade, acestea sunt marcate AW-B, iar A si B reprezinta gradele (de exemplu 10W-40). De asemenea, W se refera la Winter. Astfel, AW reprezinta vascozitatea uleiului la rece, iar B reprezinta vascozitatea vascozitatea uleiului la cald.

Indicii de iarna: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W, 0W fiind cel mai subtire.

Indicii de vara: 20, 30, 40, 50 si 60.

Onctuozitatea

Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este onctuozitatea. Aceasta reprezinta proprietatea uleiului de aderare la suprafetele cu care are contact. Nu multi tin cont de acest aspect, insa este unul important mai ales pentru masinile care stationeaza mult timp.

Recomandarea specilistilor este alegerea unui ulei cat mai subtire iarna precum unul cat mai gros vara. Astfel gradul AW iarna nu ar trebui sa fie mai mare de 20W, iar vara gradul B ar trebui sa fie mai mare de 30.

Galerie foto

Informatii utile

Totul despre antigel auto
Schimb antigel

Antigel Auto pentru masina ta si care este diferenta intre culorile antigelului? Totul despre antigel

» Mai multe...

Facebook